Amorteringskrav från 1 maj

Nu är det klubbat och klart, från första maj kommer det omtalade amorteringskravet att gälla.

Amorteringskravet innebär att du som tar ett nytt lån – oavsett om det är ett tilläggslån på ett befintligt 297498-woman-holding-head-in-kitchenbostadslån, ditt första bostadslån eller ett nytt lån i samband med en försäljning – kommer du att behöva amortera på ditt lån. Hur mycket? Om du har lån på mer än 70 procent av bostadens värde måste du amortera 2 procent av ditt lån och om du har lån på 50 procent av bostadens värde måste du amortera 1 procent. Detta blir flera tusenlappar dyrare i månaden för många och många känner nu att de inte har råd att flytta. De väljer helt enkelt att istället bo kvar i den befintliga bostadsrätten för att slippa amorteringskravet eftersom de inte kommer att ha råd med det – och inte kan köpa en lägenhet utan att belåna den största delen av en ny bostad.

Dyrt att flytta

Det är redan dyrt att flytta. För den som flyttar hemifrån för första gången själv innebär amorteringen stora extra kostnader och det är redan kostsamt att flytta hemifrån. Bara porslin och vitvaror till köket kostar upp mot 6000 kronor i första kostnad, sen ska du även ha soffa, bokhyllor, säng med mera. Men det finns saker en kan göra för att få ner kostnaden på själva flytten. Att till exempel jämföra priser på olika städ- och flyttbolag innan man bestämmer sig kan göra stor skillnad i den totala kostnaden. Sök bara på ”flyttfirma Stockholm” så ser du snart vilken firma som kommer att vara det bästa alternativet. Det man även kan göra är att ordna med städningen själv, vilket i sig kanske kommer ta sin tid – men det kan vara värt det om ekonomin kräver det.

En av de som redan nu har problem är Bertil Paulsson som bor tillsammans med sin son i en villa på 224 kvadrat. På tok för stort för två personer, men trots att bostaden har ökat i värde har han inte råd att låna till en ny bostad efter försäljning.

– Skulle jag byta till lägenhet kommer jag att få bo mindre och dyrare. Varför gör man ett sådant tokigt byte? Jag kommer inte att göra det. Som reglerna ser ut i dag kommer jag att bo kvar. Bertil Paulsson.

Och svårare kommer det att bli för Bertil i samband med kravet på amortering.