Anläggningsjord för en grönare gräsmatta

Efter 2018 års torka är råder det blandade känslor inför gräsmattan i år. Är det värt att lägga ner möda på att få en fin, grön gräsmatta? För oss är svaret självklart. Med en stark, frisk grund – bra jord, rätt näring och en skopa teknik kommer din gräsmatta vara mer motståndskraftig. Visst kan den bli gul, men den återhämtar sig snabbt när regner väl kommer!

Ge inte upp drömmen om en grön gräsmatta. Beställ hem anläggningsjord avsedd för gräsmatta och buskplantering här: https://www.flisbyab.se/tillbehor/matjord/anlaggningsjord och sätt igång att arbeta. En bra anlagd gräsmatta under våren skapar goda förutsättningar för att lyckas få en stark, frisk och motståndskraftig trädgård. Här skriver vi mer om några tips du kan tänka på. Hemligheten bakom en grön gräsmatta är inte att bara blint vattna den när det är som torrast. Det handlar snarare om att få jorden riktigt lucker, att den kan andas och att du förser den med rätt sorts näring som gräset behöver för att bli motståndskraftigt och hålla sig vitalt längre!

När du väl kommit igång med alla knep kommer du kanske också bli en sån där gräsmattsnörd som vi andra?

Jorden är viktig, och näringen

Det finns många knep för att få till en riktigt frisk, grön och framför allt välmående gräsmatta. Det hela handlar helt enkelt om hur mycket kärlek och tid du lägger ner på att få till djupa rötter och jord som kan andas. Ett klassiskt trick är till exempel att vända med att arbeta med jorden efter att det regnat: låt gräset torka först!

Att förse sin gräsmatta med rätt näring och teknik är mödan värd. Det gör nämligen att din gräsmatta kommer klara av torra perioder bättre. Kanske så pass bra att grannarna börjar klaga? Under förra årets torka var den grön gräsmattan ett omdebatterat ämne: många familjer upplevde till exempel att de blev trakasserade för att deras gräsmatta var grön. Det berodde på att grannarna trodde att de slösade massa dyrbart vatten på att vattna det. Läs mer om det i Expressen och SVT.

Ett hett tips är att vertikalskära din gräsmatta, gärna med rätt typ av verktyg. Det minskar risken för mossbildning.