Bli av med silverfisk hemma

Bli av med silverfisk hemma

Problem med ohyra och skadedjur som silverfiskar hemma? Se till att behandla med rätt medel och att sätta ut olika typer av fällor så slipper du de ovälkomna gästerna.

Har du problem med silverfisk och annan ohyra hemma? Ta en titt på rödcederolja, doftblock, silverfiskfällor, malkulor och råttfällor hos skadedjursbutiker. Det gör att du snabbt får kontroll på besväret.

Silverfisken, den lilla och den långsprötade

Silverfiskar är en väldigt primitiv, gammal art av insekt som även kallas för nattsmyg. Den har silverglänsande, spolformig kropp och rör sig lika smidigt som en fisk, fast på torra land. Den gillar fukt och smuts, äter gärna hud- och hårrester, kartongbitar och lim i nyrenoverande byggnader eller i nyproduktioner. På senare tid har även långsprötade silverfiskar synts på många håll i Sverige, dessa har, som namnet avslöjar, längre spröt och dessutom större kropp. De är heller inte lika skygga som vanliga silverfiskar och inte heller lika ljusskygga, utan springer omkring även i fullt dagsljus. Lita fakta från en artikel i Metro är följande:

  • Det finns omkring 370 arter av silverfisk i världen, varav tre stycken finns inomhuslevande i Sverige, den vanliga silverfisken, den långsprötade silverfisken och ugnssmygen.
  • Silverfiskarna äter främst avlagringar under avloppsventiler men favoritmaten är stärkelserik föda som till exempel tapetrester eller tyg.
  • Silverfisken är mycket ljusskygg och kommer fram först när det blir mörkt. Silverfisken blir normalt 10–15 millimeter lång, den långsprötade 10–18 millimeter och de lever i två till fyra år.

Denna insekt tar inte sig in via avlopp eller brunnar utan genom varor vi själva tar med oss in i våra hem. De trivs dock i badrum och gömmer sig gärna vid avloppsrör. Som tur är finns det alltså gott om sätt att bli av med dessa:

  • Det går att förebygga att silverfiskarna flyttar in i din bostad, främst genom att hålla rent och torrt  i de fuktiga områden där de trivs. Genom att göra det minskar du deras tillgång på mat och de kommer då inte att trivas.
  • Se till att täta springor och sprickor i exempelvis badrummet, där silverfiskarna annars trivs.
  • Låt inte stärkelserika saker som böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under längre perioder.

Läs mer om silverfisk och hur du bli av med ohyran här och här.