Inbrott under semestertid: hur du stoppar tjuven

Nu är det semestertider och många av oss passar på att få lite välbehövt miljöombyte. Men när katten är borta dansar råttorna på bordet – brukar det heta. Och när vi åker bort passar tjuvarna ofta på att bryta sig in. Här är några tips på hur du kan göra för att slippa komma tillbaka till ett tomt hem efter resan.

Ibland handlar det inte om att hindra tjuven från att ta sig in – då den med tomma händer kan klättra, utan att stoppa dem på vägen ut. För ofta är det svårt för dem att vara lika akrobatiska då de bär på bytet. Att bromsa, eller stoppa, deras flyktplaner ökar chanserna för att polisen hinner ta sig till platsen innan det är försent. Ett sätt att göra det är med en säkerhetsdörr, som du till exempel kan hitta hos: http://www.prodoor.se/.

Samarbeta med dina grannar. Berätta att du ska åka bort och be dem att tömma din brevlåda medan du är borta, och att ha koll på om någon kommer och går vid bostaden. Erbjud dig, i gengäld, att göra samma sak då det är deras tur att åka bort.

Skylta inte med att du åker bort. Även om du berättar för dina grannar är det ingen bra idé att sprida informationen på sociala medier, eller att skryta för ytliga bekanta. Om ni har timers på lamporna kan ni ställa in dem så att det ser ut som någon är hemma om kvällarna. Det är också en bra idé att lämna hemmet lite småstökigt, och att inte tömma soptunnan innan ni åker. Det kan såklart vara skönt att komma hem till städat hem efter resan, men ännu skönare är det att slippa inbrott.

Förvirra tjuven – vinn dyrbara minuter

Sprid ut dina värdesaker i hemmet. Vad som är potentiellt stöldgods har förändrats lite på senare år – det som tjuvarna främst är ute efter idag är inte teknikprylar – som ofta åldras fort, är svåra att forsla från brottsplatsen och ofta utrustade med olika spårningsmekanismer. Istället vill komma över smycken och kontanter, vilket gör sovrummet och badrummet till de viktigaste anhalterna för tjuven, då det oftast är där denna typ av föremål förvaras. Förvirra tjuven genom att placera dessa föremål på mer oväntade ställen.  Förbered dig också på det värsta – fotografera alla dina värdesaker – det kan visa sig vara viktigt bevismaterial då det är dags att styrka vad du förlorat inför ditt försäkringsbolag.

Det är i stort sätt omöjligt att inbrottssäkra en villa med fönster på markplan. Med det sagt finns det, som du märker, fortfarande mycket du kan göra för att avskräcka och försvåra för tjuvar att välja ditt hem som mål.