Inbrottssäkra ditt hem

Vintern är här och högsäsongen för villa inbrott är full utblomning, så hur ska man göra för att verkligen vara säker på att man gjort att allt i sin makt för att inbrottssäkra sitt hem? Man tar hjälp från en tidigare inbrottstjuv såklart!

inbrottstjuv-kofotDet absolut bästa och också första steget mot att inbrottssäkra sitt hem är att beställa villalarm. Därefter är det en hel del andra saker man kan göra, men vilka då? Det är något som en före detta inbrottstjuv har bästa tipsen för, och en som är just en sådan är Anders Adali, känd från bland annat tv-serien Stoppa tjuven. I en intervju med Aftonbladet tipsar han bland annat om att det hela handlar om att göra det så svårt som möjligt för tjuven att bryta sig in – då kanske han till och med väljer ett annat hem istället. Mer konkret tipsar han även om en del saker att tänka på och det är enligt följande:

  • Skaffa säkerhetsdörr.
  • Ha ett inbrottslarm
  • Ha både polislås och nyckelkåpa på dörren
  • Ha aldrig värdesaker liggandes synligt
  • Ha inte alla hemmets olika nycklar samlade på samma plats i till exempel hallen

Självklart är ovanstående saker inte allt du kan göra för att skydda hemmet. I en annan artikel där Anders Adali intervjuas tillsammans med före detta inbrottskollegan Johan Viktor delar de med sig av fler tips. Till exempel påpekar de att hem som ofta väljs bort av tjuvar är hus med ytterbelysning och grannsamverkanskyltar på. Likaså är hem med ”Varning för hunden”-skyltar något man helst inte går in på. Till tidningen Vi i villa säger de även att man som villaägare bör se över alla hemmet ingångar, både fram- och baksida och över- och nedervåning för att verkligen se till att tjuven inte enkelt kan ta sig in. Saker man till exempel ska vara noga med att inte lämna framme på tomten är stegar och olika verktyg – dessa kan tjuven använda för att ta sig in. Och ska du åka bort: be grannen titta till ditt hem lite extra, och ta in post med mera så att det inte tydligt syns att huset är tomt.