Kökstrender och viktiga mått

När det kommer till köket har många starka åsikter om vad som går hem och vad som inte gör det. Vissa vill ha lantligt med gräddvita, mättade kulörer, andra vill ha ruffig industri utan överskåp och med tegelväggar som ger fabrikskänsla. I dag skriver vi om trender i köket.

Kök lamporI Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur vi just nu vill skapa utrymme i det som är hemmets hjärta, köket. För att göra detta kan man behöva hjälp, det kanske är en vägg som måste ner, ett gammalt golv som ska brytas upp och ventilation som måste installeras, då kan man söka ”hantverkare stockholm” på Google för att hitta den hjälp som man behöver.

I artikeln kan man läsa om hur folk i princip vill ha sina kök platsbyggda, att få exakt den färg man vill ha på sina luckor och gärna förnya kök som är byggda på IKEA-stommar. Hur stilen just nu ofta visar sig bli ren och avskalad, men kanske med lite mer mättade färger än för några år sedan medan den gemensamma nämnaren är att man vill ha det personligt. Några av trenderna som är tydligast just nu är:

  • Skapa utrymme för umgänge.
  • Inredning ta ut svängarna.
  • Detaljer är viktigt för att skapa ett personligt uttryck
  • Trä kommer starkt.
  • Färg kommer tillbaka, och köken blir också mörkare än tidigare.
  • Ramluckan är extra populär

På Antikmässan som nyligen gick av stapeln kunde man se att en trend i köket kan vara skärbrädor i trä och marmor samt att ha stora fat för servering och uppläggning på bordet, allt med en touch av lyx. Mycket föremål i mässing, blåvitt porslin kunde också synas, det gäller att hitta porslin som man kan diska i diskmaskin bara. Mer om detta kan man läsa om i en artikel som vi finner i Expressen.

Få rätt avstånd och bra med arbetsyta

I konsumenttidningen Byggahus kan man få lite tips kring avstånd och mätning inför köksbygget. Bland annat är det bra känna till vissa mått innan man sätter igång att planera, det gör kanske köket med lättarbetat och praktiskt utformat. Den berömda arbetstriangeln är att man helst ska eftersträva att avståndet mellan spisen, diskhon och kylen är så stort som möjligt. Bid diskhon behöver man som minst 60 till 80 cm avställningsyta, så att det man diskat upp kan stå och torka i lugn och ro. Sedan kan det vara smart att ha kompletterade beredningsytor utöver de vid just spishällen och slasken. Det är också bra om kylen öppnas mot själva avställningsytan, det gör det lättare att plocka in och ut saker när man tillagar något.

Om man vidare har ett långsmalt kök, ett så kallat parallellkök, bör passagen vara minst 120 cm och gärna upp till 140 cm. Då kan flera personer vara i köket samtidigt utan att det känns alldeles för trångt. Mellan diskbänk och överskåp bör det vara 50 cm, sen är standardhöjden på en arbetsbänk antingen 85, 90 eller 95 cm över golvet, detta blir ju olika praktiskt beroende på hur lång man är, det gäller att prova ut lite innan man bestämmer sig.