Kork och linoleum

Kork och linoleum

En typ av golv som man inte ser så ofta idag är linoleumgolv. Det är synd, för de har flera fördelar.

Linoleum, som också ofta kallas korkmatta, består av linolja, kork och trämjöl, som blandas med pigment, harts och fyllmedel (kalkstensmjöl eller kork) och sedan valsas fast mot en juteväv. Mattan innehåller alltså inga syntetiska ämnen, och är helt giftfria. Andra fördelar är att linoleum är slitstarkt, har en isolerande effekt, är tyst att gå på och att mindre märken i golvet ”läker” av sig självt.

Det finns två sätt att skapa mönster på linoleum. Det ena är att blanda linoleummassor med olika färg på duken. Detta kallas genomgjutning. Man kan också trycka ett mönster på mattan. Denna typ av matta kallas tryckvara, och är den som de flesta förknippar med linoleum. Idag tillverkas dock inte tryckvara, utan man är hänvisad till genomgjutna mattor. Forbo Forshaga, som ursprungligen hette Linoleum AB Forshaga och startade tillverkningen 1896, var landets enda linoleumtillverkare. Idag har de mer än 300 färger i sitt sortiment, men det är ingenting jämfört med hur det såg ut vid mitten av 1900-talet.

Om du som läser detta känner att linoleum inte är något för dig, men har en rulle mönstrad linoleum, släng den inte. Linoleum kommer troligen att bli eftertraktat snart igen, och då kan din rulle bli värd mycket pengar. Det går bra att förvara en försiktigt ihoprullad linoleummatta på vinden eller i ett uthus.

Eller så kanske du behöver ytterligare en bit matta med samma mönster, för att kunna klä golvet i ett rum? Företaget Handtryckta tapeter, på Långholmen i Stockholm, gör nytryck av mattor. De tar också emot mönstrade mattor för att lägga in mönstren i sitt arkiv. Det är en kulturgärning av rang att hjälpa dem. Nu när intresset för miljövänliga material ökar kommer troligtvis fler att vilja ha korkmatta i sina bostäder.

De senaste åren har det talats mycket om ftalater, mjukgörande hälsovådliga ämnen som finns i många plaster, som bl.a. används till golvmattor. Eftersom barn tillbringar en stor del av sina första år på golvet är många föräldrar oroliga över vilka ämnen som tas upp av kroppen. Här kan man läsa om en studie som har gjorts på 2000 mammor och barn i Värmland.

Att städa linoleum

Linoleum är ett bra material i köket, betydligt bättre än den laminatparkett som man ser i många kök idag. Dessutom kan man lägga in linoleummatta i skåpet under diskbänken, eller i kastrullskåpet.

Men även om linoleum passar bra i köket så är det känsligt för fukt. Man ska därför undvika att rengöra golvet med vatten så långt det är möjligt. I första hand bör man sopa eller dammsuga. Men har man mattan i köket kommer man behöva våttorka den ibland. Då gäller det att vrida ur trasan ordentligt, använda ljummet vatten och undvika såpa. Använd istället vanligt handdiskmedel. Om en fläck visar sig vara riktigt svår kan man använda fin stålull.

Ursprungligen levererades mattorna med ett ytskikt av vax, och från 80-talet med ett skyddande akrylatskikt. Med jämna mellanrum bör man bättra på skyddet, med mjukvax eller hårdvaxolja.