Kronofogden orolig för låntrenden

Kronofogden orolig för låntrenden

En allt starkare trend är här och det är lånetrenden, framförallt populärt är det att låna pengar utan säkerhet för att finansiera konsumtion och renovering – och det är något som oroar Kronofogden.

tiokronaNär det kommer till pengar och lån vill man ofta låna pengar snabbt, effektivt och utan krångel, speciellt när man behöver pengar till en renovering – något som ligger högt i topp för vad vi använder våra lånade pengar till. Men denna trend är något som också för med sig sina konsekvenser befarar Kronofogden. Myndighetens nya huvudvärk beror nämligen på svenskarnas nya lånevanor som på bara fem år ökat med hela 20 procent enbart när det kommer till privatlån. Det är något som bland andra Dagens Industri skriver om och enligt dem så uppgår dessa krediter 6,5 procent av hushållens skuldsättning. Till Dagens Nyheter säger till exempel Kronofogdens kommunikatör Tina Häggmark att det just nu är lätt att köpa saker för pengar man inte har och att den som är skuldsatt generellt löper högre risker. Men vad är det man köper? Pengarna går främst till olika former av konsumtion och det vi helst finansierar genom lån utan säkerhet är:

  • Betala för en bil
  • Finansiera ett renoveringsprojekt
  • Inhandla möbler för att inreda
  • Åka på semester

Speciellt köpbenägna för lånade pengar är personer i åldrarna 35 till 49 år och det är männen som lånar mest. Därför höjer nu Kronofogden ett varnande finger, skriver Affärsvärlden. Men vad man dock inte kan bekräfta är om de ökade lånen faktiskt leder till ökade obetalda skulder. Den statistiken går inte att se hos Kronofogden i dagsläget. Tidningen skriver också att 97 procent av dessa typer av skulder betalas tillbaka och anledningen till det kan vara för att det idag är mer accepterat än förr att faktiskt ta och ha den här sortens lån utan säkerhet än vad det var förr.

Varför varnar Kronofogden?

Anledningen till att Kronofogden varnar för den här typen av låneutveckling är för att man vet hur lätt lån kan bli en ond cirkel. Bland annat säger Häggmark att krediter som måste betalas av ofta är mer tidspressade än andra former av räkningar och då är risken stor att dessa betalas istället för en annan räkning, och där är cirkeln igång. Vad man från Kronofogdens sida vill uppmana till är att ha koll på sin ekonomi i detta lågränteklimat som gör det enklare att låna pengar, men att det alltid är bättre att spara till det man vill ha än att ta ett lån.