Rätt belysning på rätt plats

I dag skriver vi om lampor och belysning, något som är särdeles viktigt i ett hem – dels så att man givetvis kan se saker i mörkret, men också för att skapa en trivsel och mysig stämning. Vi skriver även om den nyligen skedda manifestationen Earth Hour, då folk släckte ner runt om i världen för att uppmärksamma miljö-, energi- och klimatfrågor.

 

Röd taklampaDet här med lampor är viktigt, både för att få mysfaktorn att ligga på topp men även för att belysning fyller en viktig funktion i mörkret. När man inreder sitt hem är det vidare bra att ställa lampor på rätt ställen, så att de används för sina olika ändamål. I Expressen kan vi läsa att det är så att den höga golvlampan är påväg att bli riktigt populär igen, efter år i skymundan. Med en sådan kan man med fördel begränsa belysningen till en fåtölj eller en soffa, perfekt för läsning bland annat.

Men om du nyligen köpt en lampa så kontrollera att detta inte är en av de lampor som Ikea nyligen återkallade på grund av elstötsrisk. I Aftonbladet kan vi läsa att det är lampan Gothem som kunder uppmanas att omedelbart sluta använda och lämna tillbaka. Hittills har tre personer fått varsin stöt från någon av lamporna, och det är både golv- och bordsvarianten av lampan som ligger i riskzonen.

Uppmärksamma klimatfrågan genom att släcka ner en timme

Nyligen var det Earth Hour, en av de största manifestationerna för miljön i världen. Den 19 mars mellan halv nio och halv tio var det datum och tid som människor över hela världen släckte ner och ägnade en tanke åt den jord som behöver värnas om. I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur de höga tornen i Kuala Lumpur blev helt mörka, liksom skyskraporna bredvid dessa. Men samtidigt finns det givetvis ännu mer som var och en kan göra, både för klimatet men också för sin egen skull.

En klimatkommunikatör på Världsnaturfonden menar att manifestationen aldrig har handlat om att spara energi utan om att detta är en symbolhandling som uppmärksammar klimatfrågan. I Stockholm släcktes bland annat Kungliga slottet och Kaknästornet ned.