Renovera med hjälp av ROT-avdraget

För den som tänker sätta igång ett renoveringsprojekt finns det bra möjligheter att använda ROT-avdraget på arbetskostnaden. Det gäller dock att vara noga med att lämna in rätt uppgifter till Skatteverket, de granskar nämligen dessa uppgifter extra noga i år.

renoveraIstället för att ta dyra lån och krediter för finansiering av renovering kan man använda sig av ROT-avdraget. Mer om lån utan säkerhet för bland annat renovering skrev vi om i ett tidigare inlägg. Kronofogden ser att lån utan säkerhet kan ha dålig inverkan och skapa onda cirklar i befolkningens privatekonomi. Men istället kan man använda sig av avdraget och minska arbetskostnaden för eventuella hantverkare som arbetar med renoveringen. Därmed blir kostnaderna lägre vilket betyder att även eventuella lån blir mindre.

Vilka arbeten tillåter ROT-avdrag?

Reglerna för avdragen är lite olika beroende på om det är i hus eller bostadsrätt som arbetet utförs. Men när det gäller renovering är de flesta arbeten godkända för ROT-avdrag. Golvläggning, reparering, målning, tapetsering och insättning av till exempel ett nytt kök.  Avdraget kan dock inte användas till bland annat underhåll av altaner och räcken, reparation av markiser och persienner, installation av bostadslarm eller målning av balkong och fasader.

Mer om exakt vilka arbetskostnader man kan använda avdraget till finns att läsa om Skatteverkets hemsida. Där kan man även ta del av information om vilka tjänster som nya RUT-avdraget gäller för i år.  

Anmäl rätt uppgifter till Skatteverket

När du använder dig av ROT- och RUT-avdragen är det viktigt att man anmäler alla uppgifter på ett korrekt sätt till skatteverket. Oftast är det företaget som hantverkaren är anställd hos som sköter detta, men kontrollera och känn efter hur seriöst företaget verkar. Det är nämligen i år som Skatteverket kommer granska avdragen extra noga för att kontrollera att allt går rätt till.
I videon nedan visas fler tips man bör tänka på inför användningen av ROT-avdraget.