Så sparar du energi i hemmet

Kanske blir nyårslöftet att bli bättre på att spara på energi i hemmet? Eller vill du bara i allmänhet bidra till en grönare omställning? Det är faktiskt inte särskilt svårt och kräver inte mycket av dig för att göra ditt hem lite klimatsmartare. Här kommer lite tips på hur du kan göra hemmet lite mer energisnålt. Vi tar upp diskmaskin, släcka lampan när du lämnar ett rum och vår mest underskattade klimaträddare – yllestrumpan!

Det är inte konstigt att det tar mycket energi att vara en småbarnsfamilj i ett nordiskt klimat. Men det finns sätt att minska sin energikonsumtion. Har du inte skaffat diskmaskin än? Gör det! Förutom att det är så mycket mer bekvämt och sparar en massa tid, det är faktiskt miljövänligare. In och köp på https://www.cylinda.se/vitvaruvaljaren/kok/diskmaskiner!

Vitvaror och… yllestrumpor

Det finns egentligen två huvudkategorier på hur man är miljövänlig i sitt hem: det ena är bondvettet och det andra är modernisering. Det är lätt att tro att fler vitvaror drar mer energi än att göra saker för hand – men så är det inte alltid. Huvudsaken är att du inte köper nya vitvaror varje år, underhåll dem istället ordentligt och regelbundet, och diska inte fel saker i den (läs här) så ökar du livslängden på dem. Diskmaskinen är faktiskt en ”klimatfavorit” hos de allra flesta experter. Det beror på att diskmaskinen sparar betydligt mer vatten än om du diskar för hand.

Är det kallt hemma? Innan du skruvar upp värmen, hejda dig själv. Varför inte omfamna årstiden och ta på dig ett par mysiga yllestrumpor? Genom att klä sig bättre inomhus och mysa in sig ordentligt i en filt istället för att höja värmen sparar ett hushåll enormt mycket energi. Det är ett av de allra smartaste sätten du kan bidra till att inte utarma jordens resurser! Lite hederligt bondvett, helt enkelt!

Går du hemifrån? Ta en runda i hemmet och se till att allting är släkt. Även om du har klimatsmarta LED-lampor så drar de ju mindre energi om de är släckta när du lämnar hemmet. När du kliver in genom dörren kan du tända dina adventsljusstakar. Mys till ordentligt i vinter nu!