Smart renovering

Är det dags att ta tag i sommarprojektet såhär lagom till semestern? Du är inte ensam om att ta tag i ”att göra-listan” under semestern. Det är just då som det är perfekt att göra den där omtalade renoveringen för att slippa skjuta på det ytterligare ett år.

måleripenslarDet är ett stort projekt att sätta igång med en renovering, men det är så värt det i slutändan. När allt är precis så som du vill ha det kommer du glömma de jobbiga dagarna då dammet yrade i hemmet. Om du gör en god planering innan renoveringen sätter igång kommer arbetet bli effektivt och förhoppningsvis gå enligt plan. Samtidigt som du behöver vara extra kritisk om du har tänkt ta hjälp av en hantverkare.

Leva och Bo tipsar man till exempel om att kartlägga projektet noga i början. Göra listor på vad som behöver göras, bestämma vem som gör vad, bestämma när ena momentet måste vara klart för att kunna påbörja nästa, och så vidare. Tänk igenom tillsammans och planera. Då blir det enklare att kunna boka in eventuella hantverkare, hyra container till allt som ska slängas och fråga nära och kära om hjälp.

Om du tar hjälp av hantverkare

Som du redan känner till kan du få ekonomisk hjälp för din renovering om du använder dig av det så kallade ROT-avdraget. Om du inte vet vad ROT innebär kan du läsa mer på Skatteverkets hemsida. ROT-avdraget kan du använda om du tar hjälp av en hantverkare istället för att få hjälp av någon vän eller familjemedlem.

Det är dock viktigt att du tänker på att dubbelkolla alla uppgifter om hantverkaren och företaget du har tänkt ta hjälp av, innan du skriver på några avtal. På Metro tipsar man om att alltid kolla hantverkarens/företagets ekonomi för att säkerhetsställa att allt kommer gå rätt till.

Kolla upp med Skatteverket och Kronofogden hur det går för företaget och om de har skulder. Har de redan problem kan du nästan räkna med att det kommer att bli problem även med din renovering – Metro

Var noga med att de även ha en F-skatt sedel för att kunna använda dig av ROT-avdraget. Innan du bestämmer dig för en hantverkare hantverkaren är det även viktigt att du ber om en offert för att kunna ha priset för hela arbetet på papper. Detta ifall tiden och pengarna skulle överstiga det ni tidigare har avtalat.

Lycka till!