Spara med vattenmätare

Spara med vattenmätare

I ett hem finns många utgifter som betalas varje månad och en utav dessa är för det vatten man har tillgång till, men nu har många kommuner börjar införa vattenmätare i bostäder för att de boende bara ska betala för det vatten de faktiskt använder – något som spar både pengar i plånboken varje månad och minskar slöseriet hos de familjer som inser sin stora användning av vatten och minskar sin vattenkonsumtion.

vatten plaskAtt sätta vattenmätare från Techem eller andra leverantörer i sitt hem har visat sig vara en mycket sak att installera om man vill övergå till individuella prissättningar för vatten och samtidigt få bukt med höga vattenkostnader. Det är något som till exempel Ängelholmshem i Ängelholm testat under några år och enligt Helsingborgs Dagblad är resultatet över förväntan. Vattenförbrukningen har sjunkit med 45 procent i bostäderna som fått vattenmätare och nu vill fastighetsbolaget sätta mätare i alla sina lägenheter. Och visst är det fler bostäder än dem i Ängelholm som skulle må bra av att sänka sin förbruktning. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur bland annat husen i Gubbängen i Stockholm som är byggda omkring 1940-1960 skulle behöva göra något drastiskt för att sänka både sin energi och vattenförbrukning. Något man alltså kan få bukt med när man sätter in individuella mätare eftersom kostnaderna då blir efter hur mycket man själv förbrukar, och brukar man mycket vatten får man också betala mer vilket får många att sluta slösa och därmed minskar förbrukningen.

Alla är inte lika nöjda

Visst är det många som upplevt fördelarna med att sätta individuell vattenmätning, men inte alla hushåll får samma positiva resultat när räkningen dimper ner i brevlådan. Ett exempel på detta är till exempel familjen Strinnholm i Kramfors. Deras räkning landade på närmare 15 000 kronor och indikerar att paret förbrukar hela fem gånger så mycket det normala, skriver tidningen Allehanda. Efter en korrigering gjord av kommunen är räkningen nu sänkt till 8 800 kronor, något som paret heller inte accepterar då de menar att den summan indikerar att de brukat 650 kubikmeter vatten trots att deras brukning vanligtvis är på 120 kubikmeter, därför menar de även att det måste vara något fel på deras tidigare mätare som kommunen byttes ut av kommunen i maj, och sedan dess har vattenförbrukningen legat på normala 9-10 kubikmeter i månaden – så vi får hoppas att kommunen reder ut frågetecknen så paret slipper betala för felaktiga mätningar.