Trendig inredning i hållbarhetens tecken

Trendig inredning i hållbarhetens tecken

I år är det framför allt det ”gröna” tänket och hållbarhet som står i fokus när det gäller inredning. 2019 är med andra ord ett år då närheten till natur och mark gärna får återspeglas i hemmet. Även energisparande funktioner anammas på många plan. Här är några av de viktiga inredningsdetaljerna att hålla koll på den här säsongen.

Att tänka på miljön, jordens resurser och hållbarhet är något som präglar inredningen just nu på flera sätt. Belysning och elektronik i hemmet får mer än gärna vara tillverkade med rätt material utifrån hållbara motiv. På nätet finns ett utmärkt utbud av produkter som passar inredningsåret 2019. Det innovativa märket Elko har massor av hållbara produkter för elinstallation som passar till hemmets olika rum. Produkterna andas dessutom hög kvalitet och tidlös design.

Det hållbara är det nya svarta

I år är definitivt hållbarhet ett modeord som appliceras på inredningens alla delar. Att förhålla sig miljömedveten när hemmet inreds är med andra ord en het trend just nu. Det är dessutom viktigt att samhället går mot ett mer grönt tänkande rent generellt. I inredningstermer innebär det nya hållbara trenderna ett mer naturnära förhållande till inredningsdetaljer. Att blanda begagnat med nya hållbara varor är ett utmärkande inslag för den här säsongens inredningstrender.

Fokuset på en mer hållbar inredning innebär i sin tur att material och tillverkningsprocessen har ett större värde än tidigare. En ny typ av nyfikenhet kring material visar sig tydligt i inredningsbranschen just nu. Att välja möbler som tydligt visar upp sitt material är riktigt trendigt, helst ska möblerna vara i nordiska träslag. Här är några exempel på nordiska träslag att inreda hemmet med:

  • Vårtbjörk (lövträ)
  • Idegran (barrträd)
  • Asp (lövträ)
  • Klibbal (lövträd)

Naturnära kulörer och detaljer

Även om starka färger som rosa och gult är den här säsongens stora kulörtrender är färgskalan ändå harmonisk i sin helhet. Både gul och rosa är färger som kan mjukas ut i många vackra jordnära toner. De kan med fördel tonas ner mot lite mer dova skalor som ger hemmet en naturnära känsla. Däremot kan gärna några inslag i inredningen representera de starka ursprungsfärgerna. Kontraster är en het trend, men det gäller att inreda med stil. Låt exempelvis ett naturnära stengolv få liv genom en rosamönstrad matta. Keramikinredning kan gärna kombineras med gröna växter för att ge harmoni åt rummet.