Värm upp huset med rätt värmepump

Värm upp huset med rätt värmepump

Hur fungerar egentligen en luft/luftvärmepump? Och vad finns det för andra värmepumpar och uppvärmningsalternativ?

När det kommer till uppvärmning av hus finns det olika alternativ att välja mellan, vissa har enkel installation men är dyra i drift, andra har en dyr och svårare installation men är så billiga i drift att kostnaden snart jämnar ut sig. På https://20grader.se/luft-luft/panasonic går det att se vad för luft/luftvärmepumpar från Panasonic det finns på marknaden, och vilken garanti som ingår på värmepump och installation.

Värmepumpar av olika slag

I en artikel i Expressen Leva & Bo går det att läsa om skillnaderna mellan luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump:

  • Luft/luftvärmepump är den enklaste och billigaste anordningen. Den värmepumpen hämtar värme från utomhus och sprider sedan värmen in i huset.
  • Har man en luft/luftvärmepump så kan man med ett knapptryck ändra från uppvärmning till nedkylning.
  • Ett annat alternativ är en så kallad luft/vattenvärmepump som förutsätter att det finns vattenburet värmesystem i huset – det vill säga element med vatten. Då hämtar du värme utifrån och värmer huset via elementen.
  • Till skillnad från luft/luftvärmepump kan du också värma vattnet i kranar och duschar.

Förutom dessa två finns det även något som heter bergvärmepump och frånluftsvärmepump. En bergvärmepump hämtar värme från berget under, det gör att du måste borra i marken för att få till en installation. Detta system förutsätter att det finns ett vattenburet värmesystem i huset. Ju längre ner du borrar desto jämnare håller sig temperaturen och du kan värma både hus och vatten med metoden.

En frånluftsvärmepump är en mekanism som tillvaratar värmen som håller på att försvinna, alltså lämna ditt hus. En frånluftsvärmepump håller temperaturen på luften konstant under hela året, men det förutsätter att huset är relativt stort.

Det finns ingen värmepump för alla utan du måste själv bestämma vilken som du vill ha installerad, utifrån dina och husets egna förutsättningar. Det första du bör göra är att se över energianvändningen i huset. Se även till att ta in offerter från fler än en installatör för att få det optimalt bästa priset på din värmepump och installationen av den.  Följ även upp installatörens egna kalkyl och se till att använda rotavdraget om du har möjlighet.

Mer om att värma upp huset kan du läsa om här och här.