Växttrender för uteplatsen

Växter kan verkligen ge uteplatsen ett lyft och verka lugnande. Trenderna i år innefattar allt från gröna bladväxter till medelhavsväxter och odling på balkongen.

 

pexels-photo-474748Trädgården eller uteplatsen är för många människor en plats att koppla av och hämta energi på. Därför vill man att den ska se ut och vara så rogivande ut som möjligt. Att sätta upp ett räcke på altanen eller terrassen kan vara ett alternativ för den som bor i ett hus som har uteplatsen nära vägen eller grannen. Ett annat alternativ kan vara en spaljévägg som man sedan klär i klätterväxter, blommor eller placerar krukor intill som dekoration.

 

Trender inom krukväxter

När det kommer till krukväxter är den stora trenden år 2017 gröna växter, och däribland olivträdet, skriver Expressen. Medelhavstrenden är stark och efter att citrusträdets popularitet börjat sjunka tar olivväxterna över allt mer. Normalt sett planteras de i en kruka i Sverige som man kan ha inomhus under de kalla delarna av året och flytta ut under varma sommardagar. Sköter man olivträdet rätt kan det leva i upp till 100 år. Den enda egentliga skötseln som krävs är att man duschar det ett par gånger per veckan och att man inte ställer det för nära ett element. Dessutom ska trädet vattnas ordentligt en gång per vecka. Förutom olivträdet är det i övrigt stora och lättskötta växter som gäller i krukorna, som pelargoner och begonior.

Trender inom plantering och odling

En annan trend när det gäller trädgården är blommande planteringar, och att sätta mycket av en och samma sort. Detta skriver 24halmstad.se som rekommenderar blommor som pärlhyacinter, skilla, narcisser och perenner. Något som också blivit populärt är att ha odlingar på mindre ytor, som balkonger och i kök. Vissa typer av odling som örter, tomater, kryddor och bär fungerar lika bra att odla för den som bara har en liten yta att tillgå som för den som har en stor trädgård, vilket tros vara en anledning till varför detta blivit mycket populärt.