Vem spar mest energi?

Vem spar mest energi?

Det är allt trendigare att vara mer klimatsmart i sitt leverne, men vem är egentligen bäst på att spara? Ny statistik visar att det är singlar och hyresgäster som sparar mest och bäst för klimatet skull – men detta är desto svårare för barnfamiljer och bostadsrättsägare.

Det finns flera smarta sätt att spara energi i hemmet. Till exempel kan du byta åt alla vitvaror mot energibesparande vitvaror och du kan se över hur mycket vatten du använder, hur varma dina element är och om kyl och frys är inställda på de rätta temperaturerna. På så vis kan du sänka dina energikostnader samtidigt som du är snäll mot miljön. Men något som en undersökning visat är att det faktiskt är singlar och de som bor i hyresrätt som är bäst på att energispara, i alla fall för klimatets skull och inte för sin egen del som största drivfaktor. De som var sämst var barnfamiljerna, men det förklarar personerna bakom testet så här:

”– Det är inte så att familjerna nödvändigtvis inte vill bidra till en mer hållbar värld. Tvärtom har många ambitionen och viljan men de tycker inte att de har utrymme att göra saker annorlunda. De behöver laga mat vid en viss tid och måste tvätta när det ges tillfälle, oavsett om tidpunkten är ekonomiskt eller miljömässigt fördelaktig.” läs mer i Dagens Nyheter här.

Vill påverka, men kan inte

Det som stack ut mest i testet som gjordes var att många barnfamiljer vill spara för klimat- och miljö, men helt enkelt inte kan. I Dagens Nyheter, som berättar om testet, skriver man till exempel också om hur vissa av barnfamiljerna tog bort de skärmar de fått för att hålla koll på sin förbrukning just för att dessa gav dem klimatångest. Däremot i bostadsrätterna var det få som sparade av miljöskäl, utan mer av ekonomiska skäl men högst marginellt vilket man tror beror på att om man köpt en lägenhet för flera miljoner så bryr man sig inte lika mycket att spara några kronor.